Eindelijk heb je de perfecte vacature gevonden en de perfecte sollicitatiebrief geschreven. En dan krijg je dit bericht: ‘We hebben je sollicitatie uitgebreid bekeken en moeten je helaas teleurstellen. We hebben een flinke hoeveelheid reacties ontvangen voor deze functie, waarvan een aantal kandidaten beter aan ons profiel beantwoordt.’ Dat hakt erin. Je bent geschrokken, teleurgesteld en eigenlijk ook een beetje boos. Dit was ook niet de eerste afwijzing, maar het is dit keer helemaal onuitstaanbaar omdat deze baan precies paste bij je vorige functie. ‘Je bent te oud’, roept de omgeving. Waarom zouden ze iemand aannemen als je over een paar jaar met pensioen gaat? Oud of niet, je bent afgewezen. Maar neem het vooral niet persoonlijk.
Solliciteren kun je zien als auditie doen voor een rol in een toneelstuk. De castingdirector let nauwkeurig op allerlei inhoudelijke en organisatorische aspecten. De ene kandidaat kan mooi zingen, maar blijkt net niet de juiste lengte te hebben. De ander acteert fantastisch, maar heeft geen goede klik met zijn tegenspeler. Daarnaast krijgen producenten zoveel aanmeldingen dat ze niet weten wie ze moeten kiezen. Dan speelt soms het ‘Fingerspitzengefühl’ een doorslaggevende rol.
In de artiestenwereld word je vaak afgewezen voor een rol, maar niet als persoon. Wat telt is de indruk die je hebt achtergelaten. Als je je goed hebt voorbereid op je rol en de auditie verliep goed, dan spreekt dat in je voordeel: ze onthouden je. En ben je het niet geworden, dan word je misschien gevraagd voor een andere rol, of voor een volgende productie.
Zo kun je ook denken over de afwijzing op je sollicitatiebrief. Je hebt deze goed en met overtuiging geschreven. Alleen de keuze is op iemand anders gevallen. Wil je in het geheugen van de werkgever blijven hangen nadat je bent afgewezen? Trek dan de stoute schoenen aan en informeer bij de afdeling P&O naar de reden waarom ze je hebben afgewezen! Waarom niet? Misschien krijg je dingen te horen die niet prettig zijn, maar waar je wel iets aan hebt. Laat je persoonlijkheid zien. Toon je motivatie door te laten weten dat je geïnteresseerd blijft voor de functie en de organisatie. Een afwijzing kan dan zomaar tot iets moois leiden.
– Rudolf Hunnik