Gratis knuffels van Oranje leeuwen voor marktbezoekers van Soest

Soest, Met een ludieke actie op de markt van Soest vroegen in oranje leeuwenpakken uitgedoste medewerkers van ReconnAct om aandacht voor hun Leefmaatjesproject. Met als doel om eenzaamheid bespreekbaar te maken.

Zo’n zeventig marktbezoekers stonden open voor een knuffel van de in Oranje leeuwenpakken uitgedoste medewerkers van ReconnAct

Sinds eind februari is in Soest het zogenaamde Leefmaatjesproject van de Stichting ReconnAct van start gegaan. In opdracht van de gemeente Soest, de stichting SWOS en de stichting Balans worden inwoners van Soest, die zelf aangeven zich eenzaam te voelen, tot eind 2024 begeleid door maatjes. De maatjes zetten zich als vrijwilligers in om een bepaalde tijd samen op te trekken met bewoners. Het doel is om eenzaamheid bespreekbaar te maken en deelnemers te helpen om stappen te zetten om weer verbinding te vinden binnen de samenleving.

Wervingsactie
“We kunnen nog wel wat extra deelnemers én maatjes gebruiken”, vertelt projectleider Els Koopman. “Binnen ons projectteam, waarin ook Lex Bergers en Francisca Uyland zitten, bedachten we een ludieke actie. We gingen ons, geheel in stijl met de EK-voetbal, verkleden in oranje leeuwenpakken. Tijdens de markt van Soestdijk op donderdag 27 juni stapten we pardoes op de mensen af. ‘Voel jij je ook wel eens eenzaam? En heb je behoefte aan een knuffel?’, vroegen we toen. Zo doorbraken we een taboe en maakten we eenzaamheid bespreekbaar.”

Ferme knuffel
Wie ‘ja’ zei kreeg spontaan een ferme knuffel plus een flyer over het Leefmaatjesproject en hoe je daar als inwoner aan mee kan doen. “De marktbezoekers die aangaven zich niet eenzaam te voelen en geen behoefte hadden aan een knuffel, werd gevraagd of ze er open voor stonden om een ander te helpen die zich wél eenzaam voelt”, legt de projectleider uit. “We reikten aan hen dezelfde flyer uit over ons Soester project tegen eenzaamheid. Want daaruit kan je ook opmaken hoe je maatje kan worden binnen het Leefmaatjesproject van ReconnAct.”

Succesvol
ReconnAct kijkt tevreden terug op hun ludieke actie. ““Binnen één week kregen we al aanmeldingen binnen voor nieuwe deelnemers en maatjes”, somt Els Koopman op. “Buiten dat is de actie succesvol omdat we degenen, die geen knuffel nodig hadden, vroegen of ze zélf mensen in hun directe omgeving kennen die zich wél eenzaam voelen. En wat ze daaraan zélf op eigen initiatief gaan doen. Eenzaamheid zit vooral achter de voordeur. We hebben elkaar in de samenleving nodig om juist die doelgroep te bereiken. Die opening is er nu gekomen.”

Zie onderstaand het krantenbericht dat in de Soester Courant stond over de ludieke actie

Interesse om ook deelnemer of maatje te worden? Stuur dan een mailbericht naar projectleider Els Koopman via elskoopman@reconnact.nl Kijk voor meer informatie over het project ook op www.reconnact.nl/leefmaatje


Bron: Soestercourant 2 juli 2024

"Wie maakt me los: knuffels op de markt

SOEST "Een geslaagde actie. Op z'n minst ontlokten we bij iedereen een glimlach als we ze aanspraken." Dat zegt Lex Bergers van Stichting ReconnAct. Hij was met enkele andere leden van de stichting donderdagochtend op de weekmarkt in Soest. Verkleed als (oranje) knuffel spraken ze bezoekers aan met de vraag of ze behoefte hadden aan een knuffel. En er werden heel wat knuffels gegeven. Het was een ludieke actie tegen eenzaamheid, mede bedoeld om aandacht te vragen voor het project tegen eenzaamheid dat ReconnAct heeft lopen. Meer informatie daarover is te vinden op www.reconnact.nl"

Bron: Soestercourant 2 juli 2024